‘Installaties Fresh Care Convenience voldoen aan strenge eisen’

In opdracht van Fresh Care Convenience, onderdeel van Staay Food Group, is op de Poort van Dronten een hightech groentensnijderij en productiesite voor kant-en-klaar maaltijden gerealiseerd. Bijzonder onderdeel van de productiesite is de ‘city farm’, een geconditioneerde ruimte waar sla op water met voedingsstoffen onder speciale LED-verlichting volautomatisch wordt opgekweekt. De groente wordt verwerkt in maaltijdsalades die het bedrijf verkoopt aan supermarktketens in Duitsland. De langwerpige nieuwbouw omvat bijna 21.000 m² high- en low-care ruimten met een verdiepingsvloer van 3.800 m², 900 m² installatieruimte, 1.300 m² kantoren en 189 m² shipping offices. 

De nieuwe productiesite voldoet aan strikte eisen omtrent hygiëne en voedselveiligheid. “Daarbij werden specifieke eisen gesteld aan het onderhoud en de waterdichtheid van de installaties”, vertelt Colin Bink, Projectleider Retail & utiliteit bij Hoppenbrouwers Techniek, dat verantwoordelijk was voor alle elektrotechnische installaties in het project. “Vanaf de nutsoverdracht hebben wij de complete elektravoorziening gemaakt, inclusief de brandmeldinstallaties, inbraakinstallaties, CCTV en uitgebreide toegangscontrole, in alle ruimten van het gebouw. Waaronder in de high- en low-care ruimten, waar de sla wordt gewassen en waar het continu vochtig is.” Dit stelde onder andere eisen aan de verlichting, die aan de IP68-norm moest voldoen, vertelt hij. “Aanvankelijk wenste men LED-lichtlijnen in het gebouw, maar dat bleek – met de gewenste lengten en waterdichtheidsklasse – niet mogelijk. Daarom hebben we nieuwe LED-toestellen voor dit project ontwikkeld, in lengtes van 1,50 tot 4,00 meter.”

Verlaagd plafond
In de high- en low-care ruimten is op acht meter hoogte een verlaagd plafond gemaakt, waarboven een installatieruimte van twee meter hoog is ingericht waar monteurs eenvoudig service en onderhoud kunnen verrichten, zonder dat processen worden verstoord. Bink: “Naast alle verlichtingstechniek hebben wij hier twee railkokers gemonteerd; één van 2.500 Ampère voor de proceskoeling in het gebouw en één van 1.600 Ampère ten behoeve van de elektrische installatie, voedingen van de slaverwerkingsmachines, et cetera. Op de railkokers kunnen eenvoudig aftakkasten worden toegevoegd of verwijderd, wat het gebouw zeer flexibel maakt richting de toekomst. Daarbij wordt de installatie van verdeelkasten in de natte ruimtes hiermee voorkomen.”

Passen en meten
Vink Installatiegroep heeft in de high- en low-care ruimten onder andere de persluchtinstallatie, hoge druk waterleidingen, CO2-installatie, stikstofinstallatie, vacuüminstallatie, een stukje vloerverwarming, een ijswaterinstallatie, voorzieningen voor een raapolie-installatie en de brandslanghaspels aangebracht, evenals alle sanitaire installaties. “Omdat de hal wordt gebruikt voor voedselverwerking, werden strikte eisen gesteld aan leidingaanleg en -verloop”, vertelt Harmen Verweij, Projectleider bij Vink Installatiegroep. “Om te voorkomen dat stof en vuil zich kunnen ophopen, hebben we zoveel
mogelijk elementen boven het installatieplafond ingepast, van waaruit slechts nog zakleidingen naar de betreffende toestellen lopen.” Om alle installaties boven het plafond in te passen, was geen sinecure, vertelt hij. “Daarom hebben we het project in een bouwteamconstructie tot LOD400-niveau uitgewerkt in BIM.” De BIM-modelleurs van aannemer Heembouw, Vink Installatiegroep, Colt Nederland, Huijbregts Koeltechnieken en Hoppenbrouwers Techniek kwamen hierbij wekelijks bij elkaar om clashcontroles uit te voeren, met een zeer soepele uitvoering als resultaat.

Efficiënt gebruik van restwarmte
De klimaatinstallaties in de high- en low-care ruimten en productieruimtes zijn gerealiseerd door Colt Nederland en Huijbregts Koeltechniek. In de kantoren heeft Vink Installatiegroep alle voorzieningen voor verwarming, koeling en ventilatie aangebracht, evenals de hemelwaterafvoeren, vuilwaterinstallaties, drinkwaterinstallaties en sanitaire voorzieningen. “Het kantoorgedeelte wordt geklimatiseerd door middel van vloerverwarming langs de koude zones, in combinatie met een warmtepomp en Colt Calorisunits”, vertelt Verweij. “Uitgangspunt in de nieuwbouw was dat er geen gebruik wordt gemaakt van externe energiebronnen om het gebouw te verwarmen, maar uitsluitend van de restwarmte van de koelinstallatie. De warmtepomp zorgt hierbij voor de benodigde naverwarming.”


i-project-infov3 Projectinfo

‘Groene koelinstallaties houden koel- en vriesruimtes Fresh Care Convenience op temperatuur’
De koelinstallaties voor de diverse ruimtes van Fresh Care Convenience Dronten zijn ontworpen, geleverd en gemonteerd door Huijbregts Koeltechniek. “De bewaarruimtes met een temperatuur van 2˚C, vriesruimte van -20˚C en werkruimtes van 7˚C worden duurzaam op temperatuur gehouden door zeven compressorsets met een totale koelcapaciteit van circa 3,3 MW, verdeeld over 60-65 verdampers en diverse luchtbehandelingskasten”, vertelt directeur Rob Huijbregts.

“In het project maken we sec gebruik van natuurlijke koudemiddelen, waarmee we de strijd aangaan met alle milieuproblematiek op het gebied van koeltechniek. Het resultaat is een geheel groene installatie, die zonder problemen de toekomst in kan. Tijdens het koelen van de diverse ruimtes ontstaat restwarmte die optimaal en duurzaam wordt hergebruikt in o.a. de vloerverwarmingsinstallatie, voor de voorverwarming van water en voor de directe verwarming door de luchtbehandelingskasten.”

Samenwerking in BIM
“Om alle installaties optimaal in de ruimtes in te passen, binnen de korte doorlooptijd hebben we het project in de ontwerpfase uitgewerkt in BIM”, vertelt Huijbregts. “Daarbij hebben we actief informatie uitgewisseld en clashescontroles uitgevoerd met o.a. Heembouw, Vink Installatiegroep, Colt Nederland en Hoppenbrouwers Techniek, met een soepele uitvoering en minimale faalkosten als resultaat.”


Bouwinfo

Architect Habeon Architecten
Bouw Heembouw
Installaties Vink Installatiegroep (W), Hoppenbrouwers Techniek (E), Lets B.V., ETK, Wytec Trade, Van Wezel

Tekst: Lieke van Zuilekom     Beeldmateriaal: Hoppenbrouwers TechniekGuustaaf Hoekstra voor het nieuwe pand van Fresh Care Convenience in Dronten.

Reinigingsoplossingen voor de voedingsindustrie komen uit de polder

Specialist LETS BV uit Dronten levert in eigen beheer ontwikkelde en geproduceerde machines voor reinigingsoplossingen in de voedingsindustrie, waaronder hogedruk reinigingssystemen, heet water reinigingssystemen met warmteterugwinning (al sinds 1990, lang voordat duurzaamheid in zwang kwam) en industriële wasmachines voor kratten en bakken. “Van grote tot kleine productielijnen”, voegt Guustaaf Hoekstra toe.

Hoekstra is Sales Engineer Cleaning & Water Technology bij LETS. “Om een goed beeld te krijgen van onze apparatuur in de praktijk, gaan we in de buurt op bezoek bij Fresh Care Convenience, een grote verwerker van verse groenten waar wij in opdracht van Vink Installatiegroep hebben gewerkt”, vervolgt Hoekstra zijn verhaal.

Hygiëne is de basis voor een perfect product
Fresh Care Convenience BV snijdt en verpakt aangeleverde groenten, onder andere voor een aantal grote supermarktketens. Jacob van der Linden, operational manager bij Fresh Care Convenience: “Hygiëne is de basis van alles hier. Als die niet goed zit, krijg je nooit een perfect product. Daarom werken we met LETS.” Voordat we de fabriek mogen betreden, lopen we eerst door de hygiënestraat. “In deze nieuwbouw leverden we deze hygiënesluis, het krattenreinigingssysteem, het leidingsysteem en het persluchtsysteem”, somt Hoekstra op. We staan inmiddels bij de geautomatiseerde krattenwasstraat. Blauwe kratten worden aangevoerd, gewassen en daarna gestapeld. “Alles is gemaakt en geleverd volgens de richtlijnen van het HDN (Hygienic Design Network), de nieuwe norm in de voedingsmiddelenindustrie. Onze lasser is gecertificeerd. Het leidingenwerk is een toonbeeld van hygiëne en duurzaamheid, met weinig drukverlies door de gladde lassen.”

LETS BV heeft een technische focus op de voedingsmiddelenindustrie en dat zie je terug bij bedrijven als Fresh Care Convenience, waar op 15.000 m² volledig hygiënisch gewerkt wordt. “We bestaan 35 jaar en zijn koploper op het gebied van innovaties. Die positie willen we graag behouden”, zegt Hoekstra tot slot.

Tekst: Jan Mol     Beeldmateriaal: Jan Mol/Fotostudio Wierd