Inspectorate Netherlands | Rotterdam

‘Samen werken aan een hoogwaardige en efficiënte gebouwinstallatie’

Als vaste onderhoudspartij van het bestaande hoofdkantoor van Inspectorate Netherlands in Rotterdam werd AA Installatietechniek in november 2015 gevraagd om een aanbieding te maken voor de nieuwbouw, die onder andere een laboratorium van 825 m², drie kantoorverdiepingen, een twaalftal PGS15-opslagruimtes en een M&M-gebouw omvat, waar mineralen worden fijngemalen en onderzocht. Daarnaast tekende AA Installatietechniek voor de renovatie van het bestaande kantoor en laboratorium, dat grotendeels wordt verbouwd tot kantoorruimte. De oplevering van het bestaande deel zal medio november 2018 plaatsvinden.

Inspectorate Rotterdam

“We zijn al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw van Inspectorate betrokken”, vertelt Vincent Verstift, Senior Project Manager bij AA Installatietechniek B.V.. “In een bouwteamsamenwerking met Wim van Es Bureau voor Bouwkunst en Drietech Ingenieursburo B.V. hebben wij het ontwerp voor de nieuwbouw gemaakt. In navolging hiervan waren wij mede verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van alle elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitairtechnische installaties. Van de energievoorziening t/m de brandmeld- en ontruimingsinstallaties, data-installaties, PV-panelen en LED-verlichting en van de verwarmings- en koelinstallaties t/m de luchtbehandeling. Inclusief de bijzondere gasseninstallaties en meet- en regeltechniek.”

Inspectorate Rotterdam
Het samenbouwen/plaatsen van de luchtbehandelingskast voor het laboratorium.

Constante temperatuur
Voor de verwarming en koeling van het nieuwe laboratorium heeft AA Installatietechniek een luchtbehandelingskast van 52.000 m³/h op het dak geplaatst. “De luchtbehandelingskast is onder meer voorzien van geïntegreerde koeling en van bevochtiging”, vertelt Verstift. “Een kruisstroomwisselaar zorgt voor een optimale warmteterugwinning, waarbij vermenging van luchtstromen en eventuele overdracht van stoffen worden voorkomen.” De luchttoevoer en conditionering van de laboratoriumruimte gebeurt via airsocks (luchtslangen). “Voor de luchtafvoer is gekozen voor een combinatie van ruimteafzuiging en bronafzuiging via de zuurkasten, trekkasten en spoelkasten.

Om afwijkingen in de meetresultaten van de laboratoriumtests te voorkomen, werd een constante binnentemperatuur van 21˚C bij een buitentemperatuur van 30˚C gevraagd. Bij hogere temperaturen is een navenante binnentemperatuurstijging acceptabel. “Wij hebben onze installatie echter zodanig uitgelegd en geëngineerd, dat zelfs bij 38˚C buitentemperatuur de binnentemperatuur niet boven de 22˚C uitkomt. Een drukregeling zorgt ervoor dat de laboratoriumruimte continu op onderdruk staat.”

Om de ventilatie in de PGS15-ruimtes te allen tijde te garanderen, heeft AA Installatietechniek een redundant ventilatiesysteem aangelegd. “Mocht het ene systeem het begeven, dan neemt het andere systeem de ventilatie in de ruimte automatisch over”, aldus Verstift. “De ventilatoren zijn zodanig geschakeld, dat ze een gelijk aantal draaiuren behalen.” In de kantoren is gekozen voor een luchtbehandelingskast met warmtepompen, die in de verwarming en koeling van de primaire lucht voorziet. “In de zomermaanden blazen we primaire lucht met een constante temperatuur van 17˚C in, terwijl in de winter lucht van 22˚C wordt ingeblazen. Additioneel hebben we een VRF-systeem gemonteerd, die de aanvullende verwarming/koeling verzorgt. Daarnaast zijn de kantoren in de nieuwbouw voorzien van vloerverwarming.”

Inspectorate Rotterdam
De samengebouwde luchtbehandelingskast.

Energiebesparende maatregelen
In mei 2018 is de nieuwbouw in gebruik genomen. Op dit moment legt AA Installatietechniek de laatste hand aan de renovatie van de bestaande bouw. “De stookruimte is in zijn geheel aangepakt, waarbij de oude olieketels zijn vervangen door een nieuwe hr-ketel. Deze ketel voorziet in de warmteopwekking van de bestaande en nieuwe kantoren én het laboratorium.” De gang tussen het bestaande en nieuwe laboratorium en de grote entree zijn voorzien van dakramen die, wanneer de temperatuur in de ruimtes te hoog oploopt, automatisch worden opengestuurd. Hierdoor kan flink bespaard worden op de koelcapaciteit. “Alle verlichting is bovendien uitgevoerd met aanwezigheidssensoren, zodat nergens onnodig verlichting brandt.” Het dak van het bestaande kantoor wordt voorzien van photovoltaic panelen die licht omzetten naar elektriciteit.

Kort voor de oplevering kijkt Verstift terug op een geslaagd maar ook uitdagend project. “De doorlooptijd was kort. Inspectorate is een dynamisch bedrijf die in staat is adequaat op klantwensen in te spelen. Mede hierdoor zijn tijdens de voorbereiding en bouw nog wijzigingen doorgevoerd, waarop het bouwteam moest anticiperen. Dankzij een heldere communicatie, korte lijnen met alle bouwpartners en onze opdrachtgever én een goede sfeer op de bouw, hebben we dit alles in goede banen kunnen leiden.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld AA Installatietechniek B.V.
Uitgelichte afbeelding: 
Installaties op het dak van het Inspectorate Netherlands hoofdkantoor in Rotterdam.