Franse sanitairtechniek aan de Friese waterkant

Eén van de meest pittoreske plaatsjes in Nederland is wel Hindeloopen. De kleine stad in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân heeft de bezoeker veel te bieden, waaronder een prachtige jachthaven. Mede-eigenaar Herman de Vries heeft er een sfeervolle aanlegplaats gecreëerd voor zowel vaste liggers als passanten en heeft hospitality hoog in het vaandel staan. Onlangs renoveerde De Vries naast de bestaande toiletgroep voor vaste liggers ook de toiletgroep voor passanten. Een voorwaarde was dat er alleen het beste sanitair in zou komen, zoals ook al gerealiseerd was bij de eerste toiletgroep. Daar had De Vries gekozen voor Delabie als leverancier, naar volle tevredenheid. Logisch dus dat ook voor de nieuwe groep gekozen werd voor de laatste stand der techniek van het Franse merk.

“De toiletten in het eerste gebouw waren al uitgerust met een direct spoelsysteem”, opent De Vries het gesprek. “Delabie’s laatste directe spoelsysteem stak met kop en schouders boven de rest uit, dus de keuze voor de nieuwe toiletgroep was niet moeilijk.” Carl van Wietmarschen, technisch-commercieel adviseur bij Delabie, vult aan: “Het voordeel van de TEMPOFIX 3 is dat niemand hoeft te wachten bij drukte. Het systeem is zeer hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is het oerdegelijk en praktisch onverwoestbaar.”

Delabie
‘De spoelknop is vandalisme-proof blind gemonteerd.’

Geen stortbak meer nodig
Van Wietmarschen maakt meteen een eind aan een fabel die de ronde doet over directe spoeling, namelijk dat er in de leiding veel water zou kunnen stilstaan. “Dit is absoluut niet waar. Het tegenovergestelde is het geval: door de afwezigheid van een stortbak is er beduidend minder kans op legionellabesmetting.” De Vries kon kiezen voor de 2+4 liter of de 3+6 liter uitvoering, maar opteerde uiteindelijk voor de 6 liter uitvoering. “Ik wil de klant geen keuze geven, zodat hij altijd verzekerd is van een spoeling die tegen elke situatie is opgewassen. Dat is prettig voor de klant en komt de hygiëne ten goede”, aldus De Vries.

De bedieningsknop is zowel zacht als hard te bedienen, een echte Delabie eigenschap. Van Wietmarschen legt het nut uit: “Hoe de knop ook bediend wordt, hij werkt altijd. Of er nu een kind zacht tegenaan duwt of een onbehouwen volwassene er een mep op geeft. De knop is vandalisme-proof blind gemonteerd.”

Delabie
De urinoirs in het passantendeel met volautomatische spoelfunctie.

Urinoirspoeler met aanwezigheidsdetectie
In het mannengedeelte van de toiletgroep heeft De Vries gekozen voor de automatische urinoirspoeler TEMPOMATIC 4 van Delabie. Van Wietmarschen: “De spoelplaat is van rvs en heeft aanwezigheidsdetectie. Wanneer de gebruiker afstand heeft genomen van het urinoir, spoelt deze automatisch door met een debiet van 0,15 liter per seconde. Herman koos voor het individuele spoelprogramma, maar het systeem kent drie spoelprogramma’s en een massamodus. Alle elektronica zit aan de voorkant, aangesloten op 230 volt (waar vroeger een trafo nodig was) en uiteraard is het systeem uitgerust met de Delabie aansluitmof met dichtingsring. Dit betekent dat men nooit last zal krijgen van condens- of lekwater achter het tegelwerk. Dit wordt netjes afgevoerd.” De Vries vult aan: “Door het contactloos spoelen bereiken we een extra hygiënische situatie.”

In totaal zijn er in het nieuwe toiletgedeelte tien damestoiletten en vijf herentoiletten met vijf urinoirs geplaatst. De Vries zegt tot besluit: “Als ondernemer in de recreatiebranche investeer ik graag in deze vorm van gastvrijheid en leg ik de lat hoog. Delabie past perfect binnen onze hoge standaard.”    

Tekst Jan Mol    |    Beeld Jan Mol/Delabie
Uitgelichte afbeelding: 
Carl van Wietmarschen (links) en Herman de Vries denken hetzelfde over de beste oplossingen voor een zo hygiënisch mogelijke sanitairgroep.