Van doorn in het oog naar aantrekkelijk woongebouw

Met de transformatie van het voormalige Kleine Belastingkantoor in Den Haag tot NNM Studentenflat is een langgekoesterde droom van voorbijgangers en buurtbewoners in vervulling gegaan. Na acht jaar leegstand en verloedering heeft het typische jaren zeventig pand aan het Stationsplein namelijk eindelijk een nieuwe bestemming en uitstraling gekregen. 

In het gebouw zijn in zeer korte tijd 155 studio’s voor studenten ingericht, variërend van 18 tot 32 m², inclusief eigen keuken en badkamer. Een flinke klus voor de betrokken bouwpartijen die, mede dankzij een lean-planning en flexibele instelling, met succes is geklaard.

Enkele maanden na de opening van de studentenflat zijn alle kamers verhuurd. En dat is niet voor niets. Want naast de fantastische uitstraling van het gebouw is ook de ligging zeer gunstig, met het station, de Haagse Hogeschool en de binnenstad op steenworp afstand.

Comfortabel en veilig
Naast de eigen faciliteiten kunnen alle studenten in het NNM-gebouw gebruikmaken van een grote gemeenschappelijke woonkamer, het aangrenzende dakterras én een ruimte met wasmachines op de bovenste verdieping. Om hier de orde te bewaren, houdt beheerder Geste Groep toezicht middels een camerasysteem, voorzien door Groen & Aldenkamp Installatie Techniek. De E-installateur was hiernaast verantwoordelijk voor onder andere de data-installatie, toegangscontrolesystemen en 230 en 400 Volt aansluitingen in het gebouw, evenals de verlichting.

“Overal in het pand is LED-verlichting geïnstalleerd, dat niet alleen duurzaam maar ook zeer onderhoudsvriendelijk is”, vertelt projectleider Raymond Koudijs, die tevens het digitale video-intercomsysteem roemt. “Bij de centrale hoofdingang hebben we een groot bedienpaneel voorzien, waarop de namen en doorkiesnummers van alle studenten worden weergegeven. Van hieruit kan eenvoudig een beeld-spraakverbinding met de studenten tot stand worden gebracht, die precies kunnen zien en horen wie er voor de deur staat. Dit verhoogt de veiligheid in het gebouw aanzienlijk.”

Koudijs kijkt terug op een geslaagd, maar ook uitdagend project. “Om in een voormalig belastingkantoor woningen te maken, is niet eenvoudig. Immers heb je te maken met een bestaande constructie, oppervlakten en indelingen. Maar doordat we al in een vroeg stadium met installatiepartner Unica om tafel zijn gegaan, hebben we veel problemen kunnen ondervangen. Zo hebben we onze ontwerptekeningen steeds over elkaar heen gelegd, om clashes en faalkosten tot een minimum te beperken.”

NNM Studentenflat Den haag

Hoogwaardig installatiepakket
“Ondanks de korte voorbereidings- en uitvoeringstijd zijn we er samen in geslaagd een kwalitatief hoogwaardig installatiepakket neer te zetten”, vindt ook Hakan Özturk, Projectleider W bij Unica Installatietechniek, verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en sanitaire installaties in het project. Van de verwarmings- en ventilatie-installatie tot de waterleidingen, riolering en droge blusleidingen. “De studentenkamers worden verwarmd door drie hr-ketels in de techniekruimte, die in cascadeopstelling zijn geplaatst”, vertelt hij. “Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming.”

Een gasgestookte boiler in de techniekruimte voorziet in de warmtapwaterbehoefte van de NNM Studentenflat. “Frisse, voorbehandelde lucht wordt geleverd door een luchtbehandelingskast, die op het dak staat opgesteld. Gekozen is voor een gebalanceerd ventilatiesysteem, wat tot een aanzienlijke energiebesparing leidt. Om kostbare bouwtijd te besparen, zijn de sanitaire units geprefabriceerd aangeleverd. In het werk hoefden we slechts nog water, ventilatie en riolering aan te sluiten.”

De NNM Studentenflat is in slechts enkele maanden gebouwd. In januari 2016 werd begonnen met het ontwerp en nog voor de bouwvak werden de eerste verdiepingen opgeleverd. De totaaloplevering volgde afgelopen september.

Tekst: Lieke van Zuilekom     Beeldmateriaal: Groen & Aldenkamp Installatie Techniek


i-project-infov3 Projectinfo

Flexibel, bestendig en buigzaam leidingsysteem in NNM-studentenflat
Het voormalige bijgebouw van de Belastingdienst aan het Stationsplein in Den Haag is omgebouwd tot zogenoemde NNM-studentenflat. In opdracht van Unica leverde TECE Nederland BV het kunststof leidingsysteem voor het sanitair en de keukens in de 155 studio’s.

Als leverancier van hoogwaardige installatietechnische systemen behoort TECE Nederland tot de preferred suppliers van Unica. “We zijn regelmatig betrokken bij de nieuwbouw en renovatie van onder meer ziekenhuizen, zorgcentra en studentenhuisvesting”, vertelt directeur Auke Beving. “Voor de renovatie van de NNM-studentenflat koos Unica bewust voor ons kunststof leidingsysteem, dat ook zeer geschikt is voor prefab. Dit flexibele, bestendige en buigzame waterleidingsysteem
leende zich uitstekend voor de kleine ruimtes en de vele aftakkingen naar sanitaire ruimten en keukens.”

NNM Studentenflat Den haag

5.000 meter leidingwerk
“In totaal leverden we bijna 5.000 meter aan leidingwerk”, vervolgt Beving. “Buisdikten varieerden van 16 tot en met 63 millimeter. Dat is bijna onze hele productrange.” Begin 2016 ging de eerste levering de deur uit, de laatste levering vond in augustus 2016 plaats. De montage is in handen van Unica. Beving: “Normaal gesproken geven we de monteurs op de bouw de nodige instructies en het juiste gereedschap mee. Bij Unica is dat niet nodig. Wij zijn inmiddels volledig op elkaar ingespeeld. Ook op dit project leverde dat een prettige samenwerking en een zeer goed eindresultaat op.”


Bouwinfo

Opdrachtgever
Geste Vastgoed
Bouwkundig aannemer
Van Zanten Bouw
Installaties
Unica Installatietechniek, Groen & Aldenkamp Installatie Techniek, TECE Nederland