Design in openbare toiletten

In openbare plaatsen dienen de sanitaire voorzieningen bestand te zijn tegen intensief en weinig respectvol gebruik. Ontworpen om robuust te zijn en gemakkelijk te onderhouden, evolueert het sanitair meubilair geleidelijk aan tot een esthetisch product.

Sanitaire ruimten in openbare plaatsen worden gemiddeld om de 15 tot 20 jaar vernieuwd. Hier worden dus niet direct duidelijke trends op vlak van design blootgelegd. Maar toch, in de realiteit is deze trend er wel. Gebruikers verwachten immers vandaag plaatsen die niet alleen schoon en gemakkelijk toegankelijk zijn, maar ook plaatsen die prettig om naar te kijken en comfortabel zijn.

De eigenaren en managers van publieke gebouwen worden zich meer en meer bewust van het belang hun sanitair te verzorgen, zowel betreffende design als onderhoud. Hotels, restaurants, nachtclubs en bars beschikken steeds vaker over “sfeervol” sanitair. Maar ook winkels, musea, cinema’s, theaters, stations, luchthavens, winkelcentra,… streven ernaar om een positieve indruk achter te laten met soms spectaculaire sanitaire installaties.

Het imago van een publieke instelling wordt weerspiegeld in de sanitaire voorzieningen. Mensen associëren graag de kwaliteit van een openbare plaats met die van haar toiletten!

Wie wordt niet aangenaam verrast door aantrekkelijke, schone en comfortabele toiletten in een bezochte plaats? En omgekeerd, wie herinnert zich niet de verschrikkelijke ervaringen in onhygiënisch, onfris, lelijk, ouderwets, en half afgebroken sanitair? Het is dus niet meer dan logisch dat het toegewezen budget voor sanitair steeds vaker 10% van de investering voor publieke gebouwen overstijgt.

Een specifiek universum
Wanneer ze worden aangesproken om het sanitair groots aan te pakken, tonen de interieurarchitecten en decorateurs net zoveel vaardigheid en verbeelding als in andere delen van het gebouw. En het resultaat mag er zijn: lichteffecten, geluidseffecten, geurneutralisatoren en parfums, effecten van materialen, speciale effecten, hightech-apparatuur, …, elk detail wordt bestudeerd om alle zintuigen te prikkelen en een sfeer van welzijn en hygiëne te creëren waarin de gebruiker met plezier vertoeft.

We besteden gemiddeld 8 minuten per dag in het toilet, wat resulteert in bijna 150 dagen van ons leven (en in Japan is dit dubbel zoveel!). Het is dan redelijk om aan te nemen dat aangenaam en proper sanitair minder wordt gevandaliseerd.

Praktisch, hygiënisch, duurzaam… en mooi
De menselijke beschavingen over de hele wereld waren in staat ingenieuze oplossingen te bedenken om te voldoen aan hun meest elementaire behoeften: in landen zoals China, Griekenland, Egypte en India werden doorboorde steenplaten ontdekt die dateren van ongeveer 2500 jaar voor ons tijdperk. Die werden geïnstalleerd boven kanalen van stromend water.

Recenter lieten de Romeinen, kampioenen van gezamenlijke hygiëne en welzijn, sporen na van zeer decoratieve en ver jnde sanitaire installaties, waarin mozaïeken en artistieke objecten werden opgenomen. De geschiedenis van de sanitaire voorzieningen is rijk aan voorbeelden van luxueuze installaties, maar die waren per de nitie voorbehouden aan bevoorrechte personen.

De laatste 10 jaar zijn op het gebied van sanitaire voorzieningen gekenmerkt door een wens om het ontwerp toegankelijker te maken voor een groter aantal mensen.

Hout en steen zijn nog steeds de nobele materialen die in verband gebracht worden met moderne sanitaire ruimten, evenals metaal en glas. Wat de apparatuur betreft, bieden de belangrijkste fabrikanten reeksen kranen, accessoires en / of sanitaire apparaten aan met strakke lijnen, die trouw blijven aan de onveranderlijke kranen en voorwerpen die in de late jaren 60 door de Deense architect Arne Jacobsen werden gecreëerd voor huishoudelijk sanitair.

DELABIE

Een sterke trend bij DELABIE
Als Europese leider in sanitaire voorzieningen voor openbare en commerciële plaatsen, was DELABIE zich al vroeg bewust van de noodzaak om haar producten op te waarderen door de esthetiek als een belangrijk onderdeel te beschouwen. BINOPTIC MUURKRAAN, de elektronische wastafelkraan voor inbouw, werd ontworpen in 1974 en het tijdloos design is sindsdien vrijwel ongewijzigd gebleven. Het minimalistische ontwerp verbergt een hoge techniciteit en robuustheid.

Net zoals de TEMPOMATIC 2 elektronische wastafelkraan, de TEMPOMIX 3 ingebouwde douchemengkraan, of het assortiment SECURITHERM EP BIOSAFE mengkranen, met resoluut moderne vormen.

Aan de hand van het nieuwe assortiment grepen en douchezitjes Be-Line® introduceert DELABIE ook design in sanitaire voorzieningen die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Dit assortiment is het vervoegen van esthetiek en comfort waardoor het gedeelde gebruik van sanitaire ruimtes aangenamer wordt voor iedereen.

Het gebruik van roestvrij staal, een materiaal dat ideaal is voor ontwerpdoeleinden, is nog een voorbeeld van de design trend bij DELABIE. Onder haar assortiment sanitair in roestvrij staal voor openbare en commerciële plaatsen is de nieuwe ALGUI wastafel een echt decoratief element voor de top-of-the-range wasruimte, met de dubbele afwerking glanzend/mat gepolijst die perfect integreert in elke stijl. Rvs ontwikkelt in de loop der tijd een patina, die bijdraagt tot de sfeer in de ruimte.

Een aangenaam design
DELABIE heeft de ambitie het komende jaar roestvrijstalen toestellen te ontwikkelen aan zeer competitieve prijzen, gelijk aan die
van design porselein.
Dit betekent de prijzen zo goed als halveren!

Roestvrij staal en design hoeven niet noodzakelijkerwijs samen te gaan met hoge prijzen , zegt Luc Delabie, mede-zaakvoerder van de groep.

We willen de productiekosten van toestellen in rvs verlagen, zodat onze klanten kunnen kiezen tussen high-end keramiek en roestvrij staal, mits behoud van hun budget. Dit zal horizonten voor hen openen om mooie en duurzame sanitaire voorzieningen te creëren.

In afwachting van deze kleine revolutie is er een DELABIE catalogus met design oplossingen in ontwikkeling.