Delft Deltares: Opdrachtgever datacentrum geeft installateur vrijheid tot innovatie

Deltares is een Groot Technologisch Instituut in Delft op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur en richt zich op rivierdelta’s, kustregio’s, riviergebieden en offshore. Directeur Vastgoed van Deltares Cees van Leeuwen gaf ons een rondleiding, voorafgaand aan de feestelijke ingebruikname van de kersvers opgeleverde installaties in het datacenter, waaronder het noodstroomsysteem en de koelinstallaties. Tijdens de rondleiding werd ons één ding zeker duidelijk: voor de proeven die gedaan worden, is rekenkracht nodig, die 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar moet zijn. 

Deltares

In het hart van het nieuwe datacenter spreekt Van Leeuwen de aanwezigen toe: “Een nieuw datacenter bouwen doe je als vastgoedverantwoordelijke maar één keer. Dat betekent dat het meteen goed moet zijn. Grote dank aan onze afdeling ICT, aan Elinex Power Solutions BV en aan Indusa Installaties, voor het laten slagen van dit project.”

Huub van Raamsdonk, algemeen directeur van Elinex, licht het traject toe: “Vandaag kunnen we aan alle betrokkenen laten zien wat we hebben geleverd. We hebben het hier over een rekencentrum, dat in eigen beheer van de klant is. Stilstand van het systeem zou enorme schade opleveren. Met die wetenschap rustte er een zware verantwoordelijkheid op onze schouders. Dankzij het feit dat Cees en zijn mannen de bouw zelf in de hand hadden, heeft Elinex vanaf de basis met Indusa Installaties kunnen meedenken in de opzet.”

Deltares

Van Ridderkerk naar China
Van Raamsdonk: “Elinex werkt samen met Huawei, een Chinese gigant die technologisch ver vooruit is. Toch vergt het, vanwege vooroordelen over Oosterse bedrijven, soms nog overtuigingskracht om klanten over de streep te trekken. Deltares bezocht ons bedrijf in Ridderkerk, om daar in ons democenter een live-proefopstelling te testen. Daarna zijn we met het team naar China gegaan, om kennis te maken met R&D en productiefaciliteiten van Huawei. Dat was de doorslaggevende factor. Deltares is zeker niet over één nacht ijs gegaan.”

Een groot voordeel voor Deltares, is dat Elinex Power Solutions zelf de service op alle Huawei systemen verzorgt en ook alle kennis in eigen huis heeft. Het hele ontwerp is goed voor de investering en blinkt uit in gebruik, onderhoudsvriendelijkheid, rendement en zuinigheid.

Deltares

Koeling zorgt voor kalmte
Om een rekencentrum draaiend te houden, is goede koeling van cruciaal belang. Erwin Scheidweiler, algemeen directeur van Indusa Installaties BV, neemt het woord over: “In de aanbestedingsfase mochten we alternatieven tonen die beter zouden zijn dan het oorspronkelijke plan, maar wel voldeden aan het Programma van Eisen. Dat werd een custom made verhaal, gebaseerd op vrije koeling tot 25 graden buitentemperatuur. De luchtbehandelingsinstallatie met veel regeltechniek, die Indusa op het dak heeft aangebracht, staat boven de geconditioneerde ruimte met racks.” Indusa Installaties was verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van de complete W- en E-installaties inclusief de UPS-en en NSA’s. Inmiddels is het onderhoudscontract voor de komende drie jaar ook afgesloten.

Deltares

Bijna energieneutraal
Na de overhandiging van een kunstwerk door Huub van Raamsdonk aan Cees van Leeuwen, namens Elinex, Indusa en Huawei, knallen de kurken van de champagneflessen. Onder het genot van een glaasje vertelt Van Leeuwen ons over de energieprestaties van het datacenter. “We wilden dat het ontwerp zou voldoen aan een PUE-waarde van maximaal 1,2. Wetend dat 1,3 tot 1,4 gangbaar is, was dit best een uitdaging. Uiteindelijk zitten we op een respectabele 1,06. Een geweldige prestatie.” Het Deltares datacenter is gebouwd op de toekomst, vertelt hij. “We gebruiken nu slechts een kwart van de capaciteit. De eerste straat die er nu staat, is berekend op 600 Kilowatt en nog niet vol. Er kan nog een tweede straat van 600 Kilowatt bij.”

Deltares


Tech Facts
Elinex heeft bij Deltares gebruikgemaakt van Distributed Redundancy. Het datacenter kan maximaal 1.200 Kilowatt aan. Er is gebruikgemaakt van A+B+C+D velden, in plaats van A+B. Omdat Deltares zelf besluit welke rekken gevuld worden, kan er makkelijk met vier paden gewerkt worden. De 1.200 Kilowatt is in principe verdeeld over drie keer 400 Kilowatt, waarbij steeds het wisselende ‘vierde veld’ als reserve dient. Hierdoor zijn er minder modules nodig, een enorme besparing aan batterijen. Er is van de traditionele UPS-opstelling – een monoblock van 1.200 Kilowatt – afgeweken door te kiezen voor een modulair frame, volgezet met UPS-modules. Wanneer er van de bestaande 600 Kilowatt uitgebreid moet worden naar 1.200 Kilowatt, hoeft Deltares alleen maar modules bij te plaatsen. Het datacenter kent een PUE-gemiddelde van 1,06, een Dcie van 92,6 procent en een AER van 0,11.


Deltares

Tekst: Jan Mol    Beeldmateriaal: Evert Koning