BIM naar de bouwplaats

Gebouwen en locaties opnieuw intekenen; het is een arbeidsintensief en kostbaar proces. Zeker in 3D. Is de revisie bij? Zijn er al digitale tekeningen of modellen beschikbaar? Moet er een nulmeting plaatsvinden? Nieuwe technologieën helpen deze vragen snel te beantwoorden.

Point cloud
De point cloud is een verzameling van meetpunten op de bouw die met een 3D-laserscanner gevonden zijn. Zo’n scanner detecteert bijvoorbeeld de randen van muren en ramen op de bouwplaats en kan automatisch puntenverzamelingen herkennen als een leiding of kanaal. Zo wordt het mogelijk om zeer snel een scan van een ruimte te maken, die in Revit te importeren en de installaties vervolgens snel te modelleren of controleren. Deze technologie is ook interessant voor wie een projectteam snel op de hoogte wilt brengen van de as built situatie.

BIM

Augmented en Virtual Reality
Augmented en Virtual Reality bieden de mogelijkheid om de systemen te zien op de plek waar ze moeten worden geïnstalleerd. Met Virtual Reality is de hele omgeving gesimuleerd; zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een virtueel 3D-model te bekijken op kantoor. Hoewel dit veel inzicht biedt, is de technologie vaak minder geschikt om op projectlocatie te gebruiken in verband met gevaren op de bouw. Dit in tegenstelling tot Augmented Reality, waarbij een laag met extra informatie uit het digitaal model geprojecteerd op het blikveld van de gebruiker. Zo kan men zien waar een installatie geplaatst moet worden ten opzichte van de locatie waar men zich bevindt. De toepassingen van deze technologie op de bouw zijn volop in ontwikkeling; de eerste échte bouwhelmen met AR-ondersteuning zijn er al.

Punten uitzetten met Robotic Total Station (RTS)
Een andere technologie die veel tijd bespaart op de bouw is de bewezen en nauwkeurige positioneringstechnologie uit de professionele GPS-oplossingen van Trimble. Hierbij worden met lasers punten uitgezet op posities in het gebouw waar bijvoorbeeld een apparaat of een beugel gemonteerd moet worden. Handmatig met de rolmaat inmeten is er dus niet meer bij. Voor wie zich afvraagt wat dit dan kost (we blijven Hollanders), is er een handige ROI-rekenmachine beschikbaar.

BIM

Seminar BIM naar de bouw
Op 21 maart demonstreert Stabiplan de nieuwste technologieën die tijd besparen op de bouw tijdens het seminar BIM naar de bouwplaats. U kunt zich hier gratis aanmelden voor het evenement.