‘BIM biedt grote voordelen in kleine(re) projecten’

Het gebruik van BIM in de bouw groeit. In navolging van de grote(re) projecten zetten architectenbureaus, bouwbedrijven en installateurs het Bouw Informatie Model anno 2018 ook steeds meer in voor kleine(re) projecten. Bijvoorbeeld in de woningbouw, kleinere utiliteitsbouw en zorg, weet Marcel de Haas, Engineering Manager bij Ajilon Engineering Professionals. “Niet verwonderlijk, want ook hier biedt BIM grote voordelen. Gedurende de ontwerp- en bouwfase, maar ook tijdens de exploitatie.”

Ajilon Engineering is een technische dienstverlener in de technologie & industrie, machinebouw & industriële automatisering en bouw & installatietechniek. “Onze professionals worden zowel op interne als externe projecten ingezet”, vertelt De Haas. “Vooral voor de engineering, waarbij zij de rol van tekenaar, engineer, adviseur, werkvoorbereider en/of projectleider kunnen vervullen. Wij werken regelmatig voor de grote(re) installateurs en bouwbedrijven in Nederland, maar ook rechtstreeks in opdracht van vastgoedeigenaren. Denk bijvoorbeeld aan het Academisch Medisch Centrum en Erasmus Medisch Centrum, waar we betrokken zijn bij verbouwings- en renovatiewerkzaamheden en het documenten- en revisiebeheer van de bestaande installaties verzorgen. Daarnaast groeit het aantal aanvragen van middelgrote en kleine(re) bouwbedrijven en installateurs. Bijvoorbeeld in de woningbouw, waar dankzij BIM woningvarianten eenvoudig doorgerekend en koperswensen snel verwerkt kunnen worden. Een optimaal inzicht is het resultaat. Zowel voor de architect als de aannemer, installateur, opdrachtgever en koper.”

Op dit moment is Ajilon Engineering onder andere betrokken bij de nieuwbouw van een appartementencomplex, de uitwerking van een dienstgebouw ten behoeve van de renovatie van een tunnelproject en een transformatieproject van kantoren naar studentenstudio’s, vertelt De Haas. “Binnen deze projecten werken wij het definitief ontwerp uit naar een uitvoeringsontwerp, waarbij we onder andere de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties naar een uitvoeringsniveau brengen.”

De medwerkers van Ajilon Engineering aan het werk.

Kennis
Naast een tekort aan eigen capaciteit is de kennis van Ajilon Engineering reden voor bedrijven om de technische dienstverlener in te schakelen, weet De Haas. “Anno 2018 wordt de meerwaarde van BIM door steeds meer bedrijven erkend. Echter ontbreekt het vaak aan voldoende kennis om BIM in de organisatie te implementeren. Onze medewerkers zijn bedrijven hierbij graag van dienst. Bovendien vervullen zij graag een ondersteunende rol. Zowel in grote als kleine(re) projecten, die een afwijkende workflow kennen.”

Waar in grote projecten veelal wordt gewerkt van een schetsontwerp naar een voorlopig, definitief en uitvoeringsontwerp, worden in kleine(re) projecten regelmatig fases overgeslagen. “Duidelijke afspraken over het level of detail én welke aspecten wel of niet moeten worden uitgewerkt, zijn in dat geval zeer belangrijk. Met name de installaties worden regelmatig plat uitgewerkt en enkellijnig in het BIM-model ingevoerd, waarbij vanzelfsprekend wel alle centrale installaties, sparingen, schachtindelingen, positioneringen en ruimtelijke eisen worden ingevuld. Pas wanneer de bouwkundige, bouwfysische en constructieve aspecten gereed zijn, worden de installaties 3D ingetekend. Hierdoor wordt de doorlooptijd van ontwerp naar uitvoering aanzienlijk verkort en worden kosten in de hand gehouden, terwijl toch alle informatie beschikbaar komt. Dit is niet alleen van belang voor de uitvoering, maar ook voor de exploitatiefase, waarin BIM een steeds grotere rol vervult. Bijvoorbeeld om het onderhoud efficiënter in te richten, maar ook om de MJOP’s op te stellen.”

Uitgebreide BIM-bibliotheek en functionaliteiten
In haar projecten maakt Ajilon Engineering steevast gebruik van Stabicad for Revit. “Niet alleen omdat dit gevraagd wordt vanuit veel opdrachtgevers, maar ook omdat Stabicad Revit zeer goed aanvult. Onder meer dankzij de uitgebreide BIM-bibliotheek en functionaliteiten zoals het snel oplossen van knooppunten en bepalen van diameters. Met Stabicad for Revit kunnen we modellen bovendien heel eenvoudig omzetten van generiek naar specifiek.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Ajilon Engineering
Uitgelichte afbeelding: 
Render van een woning.