Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Beter modelleren met de BIM-browser

Beter modelleren met de BIM-browser

“Levensecht, met alle aansluitingen en de juiste afmetingen: dit is wat we willen.” Werkvoorbereider Edwin Renou is enthousiast over het werken met de BIM browser van WOLF, waarmee 3D-bestanden van alle verwarmings- en luchtbehandelingssystemen eenvoudig in een BIM-model kunnen worden ingeladen. Voor BIM-modelleur Fabian Teunissen van Kersten Retail is het inmiddels een onmisbare tool, “zoals een boormachine dat is voor een monteur.”

Buidling Information Modelling (BIM) is een revolutie in de bouwsector waar WOLF graag op inspeelt. Met haar eigen BIM-browser biedt de specialist in energiesystemen architecten, adviseurs, engineers en installateurs 3D-bestanden van alle verwarmings- en luchtbehandelingssystemen, zowel de standaard producten als de op maat gemaakte luchtbehandelingskasten en WTW-units, in een REVIT-compatibel bestand. Het BIM-bestand bevat alle technische specificaties conform de ontwerpcondities; informatie die ook zeer nuttig is na de bouwfase, bijvoorbeeld bij het onderhoud van een installatie.

WOLF BIM-Browser kopiërenBinnen één minuut
Edwin Renou werkt sinds ruim een jaar met de browser. Als werkvoorbereider binnen Linthorst Techniek tekent, rekent en modelleert hij in Revit. De kant-en-klare 3D-bestanden van WOLF leveren hem een flinke tijdwinst op. “Het werkt heel eenvoudig: WOLF stuurt via de mail een bestand, ik sla het op en laad het in de BIM browser. Binnen één minuut staat een luchtbehandelingskast in mijn project, levensecht en met de juiste afmetingen. Vroeger moest een collega een 3D-model voor mij maken. Dan laadde ik hem in en bleek vaak dat hij er net niet helemaal lekker in stond. Nu heb ik op voorhand de zekerheid dat alles klopt, inclusief alle aansluitingen.”

Zekerheid over maatvoering
Kersten Retail is een pionier op BIM-gebied te noemen. Al sinds 2011 is het in de retailbranche gespecialiseerde installatiebedrijf bezig met BIM en Revit. Dit jaar wordt circa 95% van alle projecten in Revit uitgevoerd. Fabian Teunissen weet nog hoe het er enkele jaren geleden, voor de introductie van de BIM-browser, aan toe ging. “We kregen door WOLF IFC-files, zeg maar de PDF-variant van tekenbestanden, aangeleverd. Het lastige is dat je daar minder aan kunt bewerken en dat we zelf de aansluitingen moesten toevoegen om ze te kunnen integreren in onze modellen.” Nu stuurt WOLF de bestanden van de op maat gemaakte luchtbehandelingskasten naar Teunissen, die ze met behulp van de BIM-browser in zijn model kan inladen. “Prettig is dat ze heel veel informatie over de kast, zoals weerstand en hoeveelheden lucht, in dat bestand stoppen. Doordat de aansluitingen op de juiste locatie zitten en we dus zekerheid hebben over de maatvoering, kunnen we onze prefabricage-onderdelen daar goed op laten aansluiten. De details zijn hoog: we kunnen precies zien waar bijvoorbeeld deuren of ventilatoren zitten”, aldus Teunissen.

De doelstelling van WOLF, het met digitale tools nog beter ondersteunen van klanten in hun dagelijkse werkzaamheden, wordt volgens deze twee gebruikers dus ruimschoots gehaald. Tijdwinst en een lagere foutkans zijn de belangrijkste winstpunten. “Ik zou willen dat iedere leverancier dit zo doet”, besluit Renou.

Tekst Margot Visser    |    Beeld WOLF Energiesystemen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.