Amsterdam Prins en Keizer | Groots werk in korte tijd

Prins Keizer, het voormalige ABN hoofdkantoor aan de Amsterdamse Vijzelstraat, is ingrijpend veranderd. In twaalf maanden tijd onderging het monument een metamorfose tot een representatief bedrijfsverzamelgebouw voor huurders in het hogere segment. Terberg Totaal Installaties uit Utrecht realiseerde voor het gebouw de E-, W- en sanitaire installaties.

Een groot werk met veel facetten op een aansprekende locatie: zie hier de ingrediënten die de klus voor Terberg Totaal Installaties BV tot iets bijzonders maakte. Bovendien gerealiseerd in een korte tijdspanne, benadrukt projectleider Wouter Wesselingh. “Verbouwingen of renovaties laten zich veel minder makkelijk plannen dan nieuwbouw. Hier moest veel gebeuren, waaronder ook enkele complexe onderdelen. Vrijwel alles als zichtwerk, dus zijn we trots dat de klus binnen de planning is geklaard.” Terberg begon met het installatiewerk in juli 2014. Twaalf maanden later kon het werk definitief worden opgeleverd.

Zichtwerk
Terberg installeerde de Prins Keizer met zowel de werktuigbouwkundige, elektrotechnische als sanitaire installaties. De meeste aandacht ging uit naar de klimaatinstallatie. Deze is uitgevoerd als totaalsysteem, bestaande uit een gecombineerd verwarming/koeling/ventilatiesysteem dat via inductie-units lucht verspreidt in de verschillende ruimtes. Wesselingh: “Het systeem is voorzien van lagetemperatuurverwarming, is dus zuinig en comfortabel tegelijk. Ook de op sommige locaties als aanvulling fungerende gecombineerde vloerverwarming/koeling draait op diezelfde lage aanvoertemperaturen.” Een complicerende factor voor Terberg was het ontbreken van systeemplafonds. Dit hield in dat aan het monteren van de diverse onderdelen hoge esthetische eisen werden gesteld. Ook werd het gebouw voorzien van een WKO-installatie. Dit ter bevordering van duurzaamheid.

Expertise
Ook qua elektra zijn er enkele mooie dingen te zien. Bijzonder is de hoogfrequente verlichting in de kantoorruimtes. De armaturen zijn voorzien van daglichtregeling en bewegingscensoren, met als doel economischer verbruik van lichtbronnen. Verder installeerde Terberg de brandbeveiliging, ontruiming, toegangscontrole, datavoorzieningen en de voeding voor de zonnewering. Alle onderdelen zijn aangesloten op het beheersysteem, zijn dus op afstand te monitoren en eventueel aan te passen. Al met al beschouwt Wesselingh het werk als een dat bij Terberg past. Het bedrijf werd vanaf het begin  betrokken, er waren kansen voor inspraak en alternatieven. “Het is de meerwaarde die ons bedrijf levert. Hier konden we onze expertise kwijt.”
Bouwinfo

Opdrachtgever    Borghese Real Estate, Nijkerk
Uitvoering    Pleijsier Bouw, Nijkerk
Advies    TBI, IJsselstein
Installaties    Terberg Totaalinstallaties, Utrecht
Bomenergiesysteem    BRON Technologie, IJsselmuiden
Start bouw    juli 2014
Oplevering    juli 2015