Adeunis en ARC Informatique bundelen hun krachten voor oplossing integratie van gebouwbeheersysteem (GBS) in het IoT-systeem in universitair ziekenhuis van Grenoble Alpes

Twee bekende spelers in IoT-technologie integreren hun systemen, zodat een ongekende combinatie van IoT apparatuur met een bestaand gebouwbeheersysteem (GBS) bereikt wordt. De LoRaWAN-technologie is het kloppend hart van het geheel.

De technische teams van het Universitair Ziekenhuis Grenoble Alpes wilden een snelle en goedkope manier om hun diverse apparaten draadloos (Ethernet en voeding) aan te sturen en te monitoren. Het ziekenhuis van Grenoble vroeg daarom hulp aan Adeunis en ARC Informatique om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.

Bijkomend drukte het ziekenhuis de wens uit om dit met hun bestaande GBS-software te doen, zonder toevoeging van extra softwarelagen. Het PcVue programma, gepubliceerd door ARC Informatique, is het gebouwbeheersyteem verantwoordelijk voor het beheer van twee sites van het ziekenhuis, de GTB- en de GTE-site. De eerste stap van dit project bestond uit een LoRaWAN radiogolfanalyse van de site.

Deze studie, uitgevoerd door de experts van Adeunis, maakte het mogelijk om de beste locatie voor de LoRa antenne te identificeren en er zo voor te zorgen dat de zones (vloeren, gebouwen, parkeerplaatsen, enz.) volledig bediend worden om zo de ideale positionering van de Adeunis® IoT-sensoren te bepalen.

De LoRaWAN-architectuur maakt het mogelijk om een privaat netwerk op te zetten, de grote radiopenetratie is hierbij ideaal voor binnentoepassingen, terwijl de brede radiodekking van LoRaWan’s “Long Range”-netwerk een extra troef betekent.

Met slechts één antenne boven op het gebouw (15e verdieping) kunnen niet alleen zowat alle gebouwen op de site bediend worden, maar ook een tweede site ongeveer 6 km verderop kan genieten van het systeem. De kosten van deze netwerkinfrastructuur zijn daarom erg klein in vergelijking met een WiFi-oplossing.

Na de voorbereiding en installatie van de LoRaWAN-infrastructuur door het Adeunis-team, werden Adeunis®”PULSE” IoT-sensoren geïnstalleerd om de watermeterstanden op tal van externe locaties van het Universitair ziekenhuis van Grenoble te monitoren. Andere sensoren detecteren afwijkende temperaturen op gevoelige locaties zoals opslagplaatsen voor medicijnen.

De integratie van het LoRaWan-netwerk in het hart van de GTB PcVue-oplossing maakt feedback van de sensoren mogelijk in het GBS-programma. De “onbewerkte” gegevens van de sensor (temperatuur, aan /uit) worden versterkt door de kracht van PcVue, dat deze data zal verrijken en behandelen. Denk hierbij onder meer aan het instellen van drempelwaarden, alarmen, het uitvoeren van simulaties en opslaan van relevante data.

Ook de integratie van de onderhoudsgegevens van de IoT-apparatuur wordt eveneens geïmplementeerd met een opvolging van de resterende levensduur van de batterijen van de sensoren in het gebouw.

Dit project biedt de beheerder aanzienlijke besparingen zowel bij de ingebruikname als bij het dagelijks gebruik van de ziekenhuisfaciliteiten. Bovendien maakt de installatie van de LoRaWAN-infrastructuur de ontwikkeling van veel nieuwe diensten mogelijk via extra sensoren die geïntegreerd kunnen worden met de gegevensbehandelingsfuncties van PcVue.

Kortom, deze GTB hybride oplossing maakt dankzij het gebruik van Adeunis® IoT-technologie zowel de controle van standaard automatiseringsapparatuur als een vereenvoudigde installatie mogelijk, dankzij de moderne en innovatieve aanpak.

Deze technologische samenwerking tussen Adeunis en ARC Informatique zal veel navolging krijgen in andere sectoren zoals infrastructuur, water, milieu of in de fabrieken van de toekomst. Allemaal sectoren waar deze twee spelers al een sterke expertise hebben opgebouwd.